Skip to main content

Laat je kind de game spelen om te ontdekken of de logistiek iets voor hem of haar is.

Speel de game!

Studiekeuze maken

Bij een studiekeuze maken komt veel kijken. Het is voor jou en je kind spannend om een juiste studiekeuze te maken. Het kan zelfs voelen alsof de keuze bepalend is voor hun hele toekomst. 

Daarnaast brengt de overstap van het voortgezet onderwijs naar een vervolgopleiding veel veranderingen met zich mee op kennis, sociaal en persoonlijk gebied. Als ouder of verzorger wil je je kind natuurlijk zo goed mogelijk helpen om een juiste studiekeuze te maken. Naast een studiekeuzetest of onze game zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je kind te helpen. Maar hoe doe je dit op de juiste manier? En is een verkeerde studiekeuze maken wel zo erg? Je bent in ieder geval een ervaring rijker én je weet beter wat je niet wil of juist wel wil.

Hoe kan ik mijn kind het beste helpen bij een studiekeuze?

  1. Belangrijk is om te zorgen dat je kind zo veel mogelijk eigenaarschap ervaart in zijn/haar studiekeuze. Hoe meer aandacht en tijd ze er zelf in steken, hoe groter de kans dat ze een opleiding kiezen die bij hen past.
  2. Ga met je kind in gesprek. Luister open en empathisch naar de interesses en ambities van je kind. Persoonlijkheid en interesses zeggen vaak veel over welke studierichting bij je kind past. Stel vragen: wat vind je leuk? Waar haal je veel energie uit? Waar ben je goed in? Hoe zie je je toekomst voor je? Vind je kind het moeilijk om deze vragen te beantwoorden? Dat is helemaal niet gek. Help je kind om inzicht te krijgen in hun persoonlijkheidstype en interesses.
  3. Ga ontdekken (samen met je kind). Moedig je kind aan om onderzoek te doen naar verschillende studierichtingen. Dit kan heel goed online via een studiekeuzetest of de websites van onderwijsinstellingen zelf. Om sfeer te proeven is fysiek ontdekken fijner. Dit kan op studiekeuze open dagen van scholen.
  4. Stimuleer je kind om in gesprek te gaan met mensen die al een baan hebben in het vakgebied waar je kind geïnteresseerd in is.
  5. Moedig je kind aan om in gesprek te gaan met een studiekeuze adviseur of onderwijsadviseurs op school, zoals de decaan. Zij kunnen professionele studiekeuzebegeleiding bieden en waardevol advies geven over welke mogelijkheden je kind heeft. Eventueel is studiekeuze coaching ook een optie.
  6. Bezoek open dagen samen met je kind. Op studiekeuze open dagen kan je kind kennismaken met de school, ervaringen van docenten en andere studenten opdoen, vragen stellen en zoals hierboven al genoemd: de sfeer proeven.
  7. Twijfelt je kind? Help je kind om een lijst te maken met de voor- en nadelen van de verschillende opleidingen. Dit helpt om de keuze visueel te maken.

Het belangrijkste is om, welke studiekeuze je kind ook maakt, deze altijd te respecteren. Ook als deze keuze misschien niet voldoet aan jouw verwachtingen. En onthoud dat een studiekeuze een stressvolle tijd is voor je kind. Probeer zoveel mogelijk begrip en steun te geven wanneer je kind hiermee struggelt.

Kiezen voor een opleiding in de logistiek?

Binnen de logistiek zijn tal van mogelijkheden om jezelf (door) te ontwikkelen. Werken in de logistiek is namelijk heel divers en daar komt veel bij kijken. Een simpel voorbeeld: yoghurt. De logistiek begint bij dit product al vanaf het moment dat de melk de koe verlaat. En eindigt pas op het moment dat jij de yoghurt in jouw koelkast zet. Tussen deze momenten vindt veel logistiek werk plaats. Handelingen die deels geautomatiseerd zijn, maar nog steeds genoeg handjes en coördinatie kunnen gebruiken. Yoghurt is een simpel voorbeeld, alleen bedenk je eens dat alles om je heen ergens vandaan is gekomen. Hier zijn onder andere planners, teamleiders, managers, chauffeurs, orderpickers en analisten voor nodig. Veel banen logistiek dus! En zonder jou is er geen logistiek. Ontdek de opleidingsmogelijkheden of laat je kind de game spelen om te bepalen waar zijn/haar logistieke talenten liggen.